Ykköspesiksen
info
lyhyesti

Ykköspesis on pesäpallon toiseksi korkein sarjataso Suomessa. Kaudella 2024 miesten sarjassa pelaa 12 joukkuetta ja naisten sarjassa 16 joukkuetta jaettuna etelä- ja pohjoislohkoon.

Ykköspesis

Ykköspesis pähkinänkuoressa

Ykköspesis on pesäpallon toiseksi korkein sarjataso Suomessa. Miesten sarjassa pelaa kaudella 2024 12 joukkuetta ja naisten sarjassa 16 joukkuetta. Superpesistä pelataan 23 paikkakunnalla ympäri Suomea aina Lappeenrannasta Simoon saakka.

Viime kaudella Ykköspesiksen mestaruuden voittivat Pöytyän Urheilijat ja Haminan Palloilijat, jotka nousivat pelaamaan Superpesikseen täksi kaudeksi. Ykköspesiksen uudet mestarit ovat selvillä elokuun lopulla!

Miesten Ykkössarja perustettiin vuonna 1981 ja naisten Ykkössarja vuonna 1985. Myöhemmin nimeksi on vaihtunut Ykköspesis.

Ykköspesis

Näin pelataan

Miesten Ykköspesiksessä on mukana 12 joukkuetta kaudella 2024.  Runkosarjassa pelataan 24 ottelua per joukkue. Runkosarjan muodostavat kaksinkertainen sarja sekä joukkuetta kohden kaksi lisäottelua. Naisten Ykköspesiksessä on mukana 16 joukkuetta, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Runkosarjassa pelataan 22 ottelua joukkuetta kohden. Runkosarjassa pelataan kaksinkertainen sarja oman lohkon sisällä ja toisen lohkon joukkueita vastaan kertaalleen.

Ykköspesis

Ykköspesiksen säännöt

Pesäpallo on kahden joukkueen välinen mailapeli. Pelin tarkoituksena on lyödä juoksuja omilla sisävuoroilla ja estää ulkovuoroilla vastustajaa lyömästä juoksuja. Sisäpelaajat lyövät palloa vuorollaan, ja ulkopelaajat ovat ryhmittäytyneet kentälle. Yksi ulkopelaaja toimii syöttäjänä eli lukkarina. Lyöjä saa juoksun, kun hän on kiertänyt kaikki kolme pesää ja palannut kotipesään. Kun kolme sisäpelaajaa on palanut tai sisäjoukkue ei ole saanut vaadittavaa määrää juoksuja sisävuoronsa aikana, seuraa vuoronvaihto.

Joukkueet ovat vuorotellen sisällä ja ulkona. Sisällä olevan joukkueen tavoitteena on tehdä mahdollisimman monta juoksua. Juoksujen määrä ratkaisee jakson voiton ja voitettujen jaksojen määrä ottelun voiton. Pääsarjaottelu koostuu kahdesta neljän vuoroparin jaksosta ja kotiutuskilpailusta. Jatko-otteluissa pelataan lisäksi tarvittaessa supervuoropari, jos tilanne on tasan kahden jakson jälkeen.

Pesäpallon säännöt

Info

Medialle

Median edustajat ja Ykköspesiksen yhteistyökumppanit voivat hyödyntää vapaasti Ykköspesiksen kuvapankkia. Lisää kuvia löytyy myös seurojen omista kuvapankeista.

Ottelutapahtumin akkreditoitumisessa ja seuroihin liittyviin haastattelupyyntöihin liittyen kannattaa olla yhteydessä seuran edustajiin. Ykköspesikseen liittyvät haastattelupyynnöt: media- ja viestintäpäällikkö Taina Rinta-Kauhajärvi, taina.rinta-kauhajarvi(at)pesis.fi